Interessante artikelen over psychologie

Last van studiefaalangst?

Fred Sterk en Sjoerd Swaan hebben een interessant boekje geschreven over studiefaalangst. Bijna tien procent van de scholieren en studenten hebben hier last van. Sommigen maken zich zelfs zo veel zorgen over hun studie prestaties, dat ze nauwelijks nog aan studeren toekomen. Faalangst heeft een verlammend effect op je prestaties. Dat is jammer, want door deze tunnelvisie blijven je intelligentie en een schat aan talenten en vaardigheden onbenut.

Heb je interesse? Bestel het boekje Omgaan met studiefaalangst. (Bol.com – €29,95)

Psycholoog Amsterdam nu ook in de lucht!

De psychologen praktijk Psycholoog Amsterdam van Mathilda van Maaren heeft nu ook een website. Het heeft even geduurd maar door groot succes van de website Psycholoog Almere heeft Psycholoog Amsterdam nu ook een eigen website.

Psychosen bij jongeren

‘HELP ik heb een Psychose’  is een website opgezet door het Centrum Eerste Psychose (CEP). Het is een website voor en over jongeren die voor het eerst een psychose krijgen.

Ieder jaar krijgen ongeveer 3000 jongeren in Nederland voor de eerste keer een psychose. De eerste tekenen van een psychose zijn vaak nogal onduidelijk voor de jongere zelf, zijn familie en vrienden. Het leven van de jongere raakt behoorlijk ontwricht, de wanhopige familie die niet weet wat er aan de hand is zoekt daardoor pas laat hulp. Hoe eerder de hulp bij een psychose start, hoe minder ingrijpend het is.

Lees verder: Help ik heb een psychose…

Geluk is besmettelijk

Je gelukgevoel dank je grotendeels aan mensen met wie je je verbonden voelt. Dat komt uit een onderzoek naar voren dat geluk koppelt aan het sociale netwerk, waarin het fijne gevoel net zoals een ziektekiem van de een op de ander kan overgedragen worden.

Alweer een onderzoek dat het belang van een goed sociaal netwerk benadrukt… lees verder…

Zelfacceptatie bestaat

In deze snelle maatschappij, waarin veel belang wordt gehecht aan uiterlijkheden, is het  vaak moeilijk om blakend in je zelfvertrouwen te blijven staan. Minderwaardigheidsgevoelens en een negatief zelfbeeld heb je maar zo. Je bent te dik of te dun, oud worden is een ramp en hoe zit het nou eigenlijk met je (seksuele) identiteit? Veel mensen lijden onder dit niet accepteren van zichzelf. Als je weet te komen tot volledige zelfacceptatie, groeit het zelfvertrouwen , is er weer balans en evenwicht en ontstaat een stevig fundament voor zelfontplooiing.

Omdat dit negatieve zelfbeeld zo’n groot maatschappelijk probleem is, ijverde de Stichting Zelfacceptatie voor een officiële status van het woord zelfacceptatie. Dat is gelukt. Dit jaar wordt het door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie officieel opgenomen in het Algemeen Nederlands Woordenboek ( ANW ).

Doe de persoonlijkheidstest

Gewone zwarte thee helpt stress verminderen

De normale zwarte Engelse thee zorgt voor ontspanning en werkt daarmee een teveel aan stress tegen. Het stresshormoon cortison neemt zelfs bij blootstelling aan een spanningsvolle situatie af bij theedrinkers.

De University College London heeft dit… lees verder…

Zoek je een coach?

Of een andere professional op het communicatieve vlak? Surf dan naar www.gcoach.nl

Opvoeden “zelfs de grootste deugniet deugd”

Annette van der Put heeft er een boek over geschreven, en daar is ze best trots op. ‘De Kracht van het Bestaan’ heet het en daarin legt gezinscoach Annette van der Put haar opvattingen over opvoeden neer. “Grenzen stellen en luisteren, want zelfs de grootste deugniet deugt.”
De Almeerse is door ervaring wijs geworden: Annette van der Put en haar man namen in hun gezin een pleegdochter op. Een kind dat op haar achtste al meer had meegemaakt dan de meeste mensen in een heel leven… lees verder…

Annette van der Put geeft een “opvoedcursus” voor ouders, kijk voor meer informatie even op:www.goudenhorizon.nl

Bewegen als anti- depressivum?

Inactieve mensen hebben vaak een slechtere gezondheid. De relatie tussen lichamelijke activiteit en depressie wordt echter ook nog door verschillende andere factoren beïnvloed. Zoals de mate waarin men in het verleden al depressief was, de gezondheid, ingrijpende gebeurtenissen, roken, drinken en gewicht. Wanneer je ook daarvoor corrigeert, worden de risico’s wel zwakker, maar de hoofdconclusie blijft in stand. Mensen met een inactief leefpatroon lopen een grotere kans op depressie dan mensen met een actief leefpatroon…lees verder