Relatietherapie bij Relatietherapeut Mathilda van Maaren van Psycholoog Almere

Psycholoog Almere in het nieuws! Cosmopolitan

Cosmopolitan interviewde Mathilda van Maaren als relatie deskundige

In Cosmopolitan komt psychologe drs Mathilda van Maaren aan het woord als relatiedeskundige. Haar visie op relaties en relatieproblemen is eigenlijk heel simpel: begin bij jezelf want je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Daarmee is het meteen ook heel ingewikkeld want hoe goed ken je jezelf nou eigenlijk echt?


Interview psycholoog Almere Mathilda van Maaren

Cosmopolitan, Door Annemarie van Looij


I’m just not that into him…

8 tekenen dat je “just not that into him” meer bent

Natuurlijk ben je wel eens kattig tegen hem. Of wordt het PMS-monster in je wakker geschud. Ook is het heel normaal om eens in de zoveel tijd een relatie-apk-check door te voeren. Maar wat als je erachter komt dat je ‘just not that into him’ bent. Wordt het dumpen of doorgaan?

Liefhebben is een werkwoord. Het is hard werken in een relatie. Het is de bedoeling dat jullie het vooral samen fijn hebben en elkaar stimuleren. Maar wat als jij de energie niet meer hebt om het hem naar het zin te maken? Of dat je je ergert aan zijn slappe gehinnik als hij naar Lachen Om Homevideos zit te kijken. Hij is natuurlijk een lieve schat en je allesie… maar toch betrap je jezelf steeds vaker op negatieve gedachten.

Een betere relatie begint bij jezelf

Mathilda van Maaren is psychologe en relatietherapeute. In haar praktijk krijgt ze regelmatig vrouwen op bezoek die twijfelen aan hun relatie maar er nog geen punt achter willen zetten. Een van de belangrijkste lessen die zij deze vrouwen meegeeft is dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk. “De ander is altijd de schuldige als er iets niet naar je zin gaat,” legt Mathilda uit. “Dat is niet reëel. Het probleem ligt vaak in eerste instantie bij jezelf. We verwachten dat onze partner de pijn en kwetsuren die we in ons leven hebben opgelopen oplost. Maar dat is een illusie. En dat maakt dat je gefrusteerd kunt raken en ongelukkig wordt. Dus als je je betrapt op negatieve gedachten over hem, stel jezelf dan eerst de vraag waar het vandaan komt. Kijk eerst kritisch naar je eigen pijn en frustraties voordat je de pijlen op je partner richt.”

Accepteer dat jullie verschillend zijn

Aha, hij is dus niet altijd de schuldige. Met jouw venijnige verwijten aan zijn adres, je koele ondertoon of je afwijzende gedrag maak je meer kapot dan alleen je lief. “In een relatie hoor je samen te groeien,” zegt Mathilda. “Maar vaak zie je dat de vrouw groter groeit dan de man. Zij heeft thuis de touwtjes in handen en draagt de zorg voor het sociale netwerk en eventuele kinderen. Als de man overal ‘ja en amen’ op zegt gaat de vrouw hem uiteindelijk degraderen. Want hij neemt te weinig initiatief, is niet open en sociaal of hij bemoeit zich te weinig met het huishouden. Maar als hij tegen haar in gaat, is het ook niet goed, want we willen niet dat er getwijfeld wordt aan onze ‘autoriteit’.” Volgens Mathilda is een relatie een uniek leerproces waarin je veel over jezelf kunt leren. “Maar alleen als je de verschillen tussen jullie accepteert en gebruikt als spiegel in plaats van obstakel. Het is juist fijn dat we niet allemaal hetzelfde zijn.”

8 tekenen dat je “just not that into him” meer bent

1  Je gaat niet graag meer naar huis

Je gaat niet meer graag naar huis. Het is zes uur. Je collega’s druppelen een voor een de deur uit. Jij blijft zitten. Tijdens het stapavondje met je vriendinnen ben jij degene die steevast het licht uitdoet. Maar ook ‘treuzel’ je in het weekend met de boodschappen en loop je nog een extra rondje door de winkelstraat. Je wilt niet naar huis, want daar is hij…

What to do?

Mathilda van Maaren:

Het probleem ligt niet thuis, bij hem, maar bij jezelf. Het gaat hier om verwachtingen die niet uitkomen en die je partner niet vervuld. Bespreek deze gevoelens ook met je partner. Hij heeft heus wel door dat er iets niet goed zit. Juist door het te bespreken, kunnen jullie hier iets aan doen. Geen communicatie is dodelijk in een relatie.

2 Je lijkt zijn moeder wel

Dat de sokken in de wasmand horen en niet ernaast heb je nu al een paar keer gezegd. Een andere vaste riedel is het heuglijke feit dat de wasmachine niet uit zichzelf draait of dat de prullenbak zichzelf niet leegkiept in de kliko. Maar het zijn niet alleen zijn huishoudelijke slordigheden die je op de kast jagen. Het lijkt wel alsof je hem continu moet wijzen op zijn verantwoordelijkheden.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Veel vrouwen hebben last van dit probleem. Je degradeert hem tot sukkel. In plaats van kritiek kun je proberen om hem op een positieve manier op zijn tekortkomingen te wijzen. Geef hem een compliment of vraag of je samen iets aan het huishouden kunt doen. Zo heb jij niet het gevoel dat je zijn moeder speelt en hij vliegt niet direct op de kast als je hem weer ‘aanvalt’.

3   Jouw interesses zijn totaal anders dan die van hem

Het begon bij een ruzie over de vakantiebestemming; jij wilde languit op het strand, hij wilde liever een stedentripje. Daarna volgde een flink bekgevecht over welke dvd jullie zouden huren. Midden in de videotheek. Intussen zit jij regelmatig op de slaapkamer televisie te kijken, terwijl hij beneden naar de zoveelste Duitse voetbalwedstrijd kijkt. En dan ook nog eens de herhalingen laat op de avond. Zonder hem welterusten te wensen ga je slapen.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Er is een verwijdering ontstaan in jullie relatie. Aan deze kleine ruzies ligt echter een groter probleem ten grondslag. Durf elkaar los te laten. In een goede relatie doe je ook dingen afzonderlijk. Je hoeft niet symbiotisch te zijn. Sterker nog; het is goed om met vriendinnen op vakantie te gaan. Of een cursus te volgen. Of je eigen afspraken te hebben. Dan heb je elkaar weer iets te vertellen en leer je elkaar opnieuw waarderen.”

4 Je kunt niet meer genieten van de seks

Je weet precies wat er gaat komen, op welke momenten je moet kreunen en opeens hoor je je geveinsde kreun veranderen in een verveelde zucht. De stomende sekspartijen tussen jullie zijn verworden tot een slap aftreksel van het gepassioneerde liefdesspel dat jullie ooit hadden. Als hij naast je in slaap is gevallen is zelfs alle lust tot zelfbevrediging je vergaan.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Je doet niet alleen hem, maar vooral ook jezelf tekort! Denk je werkelijk dat je hem kunt straffen door hem geen seks te ‘geven’? Zorg dat je seksleven weer spannend wordt. Gebruik je fantasie of spreek met elkaar af op een plek en doe alsof je elkaar voor de eerste keer ontmoet. En maak seks vooral bespreekbaar. Vertel hem dat je graag wat meer variatie tussen de lakens wil. Geef aan wat je wilt, verlangt of waarover je fantaseert. Alleen al door het uit te spreken, haal je een hoop ‘gewicht’ van het onderwerp af.”

5 Je flirt stiekem met andere mannen

Heel lang liet de aandacht van andere mannen je volledig koud. Alleen hij wakkerde het vuur in je aan. Maar je wordt steeds ontvankelijker voor andere mannen. Niet àlle, maar wel andere, leuke mannen.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Vraag jezelf af waarom je ingaat op de aandacht van andere mannen? Is het een gebrek aan bevestiging of hebben zij iets wat jouw partner niet heeft? Het kan zijn dat je de spanning van het flirten mist of dat je bevestiging zoekt dat je nog steeds de ‘moeite waard bent’. Bedenk dan dat het gevoel van nog de moeite waard zijn, eerder ligt bij jezelf dan bij de ander.

6 Je zoekt ruzie met hem

En niet alleen omdat de goedmaakseks zo fantastisch is. Je bent in zijn beurt continu op oorlogspad en hebt een aanleiding om eens fel tegen hem van leer te trekken. Of het nu is omdat hij vergeten is de prullenbak te legen of net het verkeerde wijntje inschenkt. Hij kan niets goeds meer doen in jouw ogen. En je geeft hem ook nog de schuld als het bezoek zich ongemakkelijk door jouw vinnige uithalen zo snel mogelijk uit de benen maakt.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Veel vrouwen zijn geneigd om een leegte op te vullen met herrie. Het is heel gemakkelijk om hem overal de schuld van te geven. Verveling kan een reden zijn waarom je ruzie met hem zoekt. Ga op zoek naar inspiratie, zodat je die leegte in jezelf weer opvult. Ook is het goed om je eigen gedrag onder de loep te nemen. De dingen die hij in jouw ogen fout doet, zegt namelijk meer over jezelf dan over hem.

7 Je voelt geen vlinders in je buik meer als hij iets liefs voor je doet

Je komt laat thuis van je werk en hij heeft je lievelingsmaaltijd gemaakt. Omdat je zo hard werkt. Op zaterdagochtend verrast hij je met een mooie bos bloemen. Op je werk krijg je een lief sms-je dat hij nog zo verliefd op je is. Hij heeft zelfs de was gedaan en zijn vieze sokken in de wasmand gedaan. En jij? Gooit de helft van het eten weg. Zet de bloemen buiten neer omdat je een zogenaamde allergische reactie hebt en stuurt een sms-je terug dat hij de vuilnisbak moet buitenzetten.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Deze non-verbale signalen laten zien dat je van binnen aan het verschrompelen bent. Jullie communiceren waarschijnlijk niet genoeg meer en uit gemakszucht laat je de dingen zoals ze zijn. Fout! Het is de hoogste tijd voor actie. Ga er samen op uit of doe iets waar jullie beiden gepassioneerd van raken. Zorg ervoor dat je weer quality-time met elkaar beleefd.

8 Je hebt het gevoel dat er iets mist in je relatie

De wilde plannen voor het huisje, het boompje en het beestje zijn allemaal waargemaakt, maar toch heb je het idee dat er iets mist. Hij heeft niks door, want het huisje heeft nogal wat onderhoud nodig, het boompje moet gesnoeid en het beestje moet drie keer per dag uitgelaten worden.

What to do?

Mathilda van Maaren:

Ook hier geldt: communiceren. Veel koppels stellen zich de vraag: ‘Is dit het?’ zodra ze meer gesetteld zijn in hun leven. We verwachten altijd dat een ander ons leven leuk moet maken. Dat is totaal niet realistisch, je moet het echt zelf doen. Ga je gebukt onder de saaiheid van het bestaan? Heeft de sleur haar intrede gedaan in jullie relatie? Praat hierover met hem en zoek naar oplossingen.

I’m seriously just not that into him…

Maar wat als ik alleen overblijf?

Je hebt er alles aan gedaan om je relatie te redden. Maar toch denk je er steeds vaker aan om eruit te stappen. Wat weerhoudt je ervan om er een definitieve punt achter te zetten?

1 Angst om alleen te zijn

Het zal uiteraard wennen zijn. Weer alleen in bed liggen, alleen boodschappen doen, alleen voor de tv. Maar bekijk het eens positief: je hebt alle vrijheid van de wereld! Niemand die je ’s nachts wakker houdt met gesnurk, die klaagt als je weer een ongezonde pizza in je boodschappenwagen gooit of die Duits voetbal wil kijken.

2 Financiële afhankelijkheid

Geld is een belangrijke reden om niet weg te gaan bij je partner. Ook de verkoop van het huis, de hypotheek en de kosten van een verhuizing houden mensen tegen. Maar je kunt ook verslaafd zijn aan een luxe levensstijl en je realiseren dat deze minder wordt zodra je uit elkaar gaat.

3 Verslaafd aan de destructiviteit van een relatie

Sommige vrouwen vinden zichzelf niets waard en zitten vast in een relatie waar dat beeld in stand wordt gehouden. Zelf doen ze er echter weinig tegen, want ze weten niet beter. Ze ervaren kleineringen, mishandeling of pesterijen als normaal. Maar dat is het niet! Zorg dat je uit deze situatie komt en wel zo snel mogelijk!

4 Met minder genoegen nemen

Mr. Good Enough will do! Het is niet helemaal zoals je je prins op het witte paard had voorgesteld. Maar hij is lief, betrouwbaar en jullie leiden samen een heel rustig leven. Zo gaat het een tijdje door tot je gillend gek wordt van je gezapige liefje. Je wilt spanning, passie en vooral ook avontuur.

5 Angst om alleen over te blijven

Je ziet jezelf al helemaal zitten voor je eenpersoons-magnetronmaaltijd. Omringd door twintig poezen slijt jij je oude dag eenzaam en alleen. Not! Uit cijfers van het CBS blijkt dat 30% binnen twee jaar een nieuwe relatie heeft. Je moet er nu misschien niet aan denken, maar jij vindt je liefdesgeluk echt weer!

6 Kinderen

De grootste reden waarom je toch bij hem blijft zijn de kinderen of jullie huisdieren. Vaak genoeg heb je de grootste smoes ‘we blijven bij elkaar voor de kids’ gehoord. Maar realiseer je dat kinderen (en ook dieren) wel doorhebben dat het tussen jullie niet goed zit. En daarmee beschadig je ze nog veel meer.

Ook zij waren just not that into him anymore

Yvette (26) ontgroeide haar relatie

Er waren tijden dat we de hele avond konden praten en lachen om niks. Maar in de tien jaar dat ik een relatie met Jeroen had, merkte ik dat ik hem op een gegeven moment ontgroeid was. Na de middelbare school besloot Jeroen gelijk te gaan werken. Ik ging studeren en genoot volop van het studentenleven. Op zich ging dat heel goed, hij liet mij vrij om doordeweeks lekker te stappen. De weekenden waren van ons. Na mijn studie besloot ik bij hem in te trekken. Maar al snel merkte ik dat de avonden steeds stiller werden. Ik begon hem simpel en zelfs dom te vinden en snakte naar intellectuele uitdaging. Ook bepaalde opvattingen van hem schoten bij mij in het verkeerde keelgat. Dat was voor mij het moment om ermee te stoppen. Ik wilde niet langer met zo’n simpel en zwart-wit denkend persoon samenleven. Met mijn nieuwe vriend zit ik veel meer op een lijn. En dat voelt echt een stuk beter.

Kim (27) redde haar relatie met communicatie

Zodra het woord gevoelens viel, klapte mijn vriend dicht. Er verscheen een muur om hem heen, waar ik nauwelijks doorheen kwam. Op den duur gaf ik het maar op, er viel met hem niet te praten over problemen, verdriet en mijn gevoel. Natuurlijk kwam dit onze relatie niet ten goede. Ik overwoog serieus om bij hem weg te gaan. Toen ik dit een keer ter sprake bracht, brak hij. Snikkend vertelde hij dat het hem zoveel moeite kostte om zich open te stellen. En dat hij bang was voor zijn eigen gevoel. We hebben toen duidelijke afspraken gemaakt dat we voortaan alles zouden zeggen. Zodra ik zou merken dat hij in zijn schulp kroop, mocht ik hem hierop wijzen. Het heeft even geduurd, en met ups en downs is het uiteindelijk goed gekomen. Door duidelijk en open tegen elkaar te zijn, hebben we onze relatie gered.

Jolanda (31) verliet haar man en koos voor haar eigen geluk en dat van haar zoontje.

Ons zoontje werd drie jaar en ik was ’s morgens beneden de slingers aan het ophangen. Mijn ex lag op bed met een flinke kater en kon niet naar beneden komen. Samen met een zoontje heb ik de cadeautjes uitgepakt. Dat was het moment waarop ik dacht: ‘Zo kan het niet langer, ik moet hier weg.’ Mijn ex en ik zijn vijftien jaar bij elkaar geweest. Hij was mijn eerste grote liefde. Naarmate de jaren voorbij gingen kreeg hij mij steeds meer onder de duim. Ik was niet langer zijn liefje, maar eerder een sloofje. Ook begon hij met drinken en dat ontaardde al snel in knallende ruzies. Toen ik anderhalf jaar geleden besloot bij hem weg te gaan is de film pas in mijn hoofd gaan draaien. Hoe heb ik het zo lang volgehouden? Ik ben zo trots op mezelf dat ik deze stap heb gezet. Ik voel me heerlijk vrij. Ik heb nooit kunnen genieten van uitgaan, vakanties en lieve vriendinnen. Dat mocht ik allemaal niet. Nu leef ik er dus echt op los en ben al die verloren jaren aan het inhalen. Laatst zat ik met mijn zoon op de bank en ik voelde me zo gelukkig. Zo had ik me in lange tijd niet gevoeld.

Stefanie (33) besloot te stoppen met haar relatie met een getrouwde man

Al zeven jaar waren we om elkaar heen aan het draaien. Hij was een bekende van vrienden van mij en iedere keer als ik hem zag kreeg ik vlinders. Het kon dan ook niet uitblijven dat we uiteindelijk iets kregen. Ik heb het heel lang tegengehouden, want iets beginnen met een getrouwde man, dat doe je gewoon niet! Bovendien voelde ik me veel te goed om als minnares door het leven te gaan. Maar er was geen ontkomen aan. Hoewel we een erg leuke tijd hebben gehad, heb ik onlangs toch besloten om er een punt achter te zetten. Ik was het gelieg en gedraai zat. Bovendien werd ik niet meer gelukkig van de situatie. Toen ik het hem vertelde voelde ik me zo opgelucht. Ik hoef niet iedere keer mijn telefoon in de gaten te houden, kan gaan en staan waar ik wil. Hij is erg verdrietig en stuurt me de hele dag door smsjes. Maar ik ga er niet meer op reageren. Ik wil dit niet langer, ik kies voor mezelf en laat niet langer mijn toekomst bepalen door een ander.

Herken je jezelf in dit artikel en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Almere ter attentie van Mathilda van Maaren.

Voor relatietherapie Utrecht werk ik samen met Psycholoog Utrecht.