vrije liefde

Psycholoog Almere in het nieuws! Grazia

Ook Grazia interviewde Mathilda van Maaren als relatiedeskundige

In Grazia vertelt psychologe drs Mathilda van Maaren over “de vrije liefde”.

Grazia. Door Cora van de Weerdhof


“In het ideale geval ben je in de liefde vrij om meerdere partners te hebben. Je gunt elkaar een relatie met iemand anders, en dat doet geen afbreuk aan de liefde die je voor elkaar voelt. In de praktijk blijkt dat haast onmogelijk” vertelt relatiedeskundige Mathilda van Maaren.

Experimenteren met een open relatie: vragen om relatieproblemen?

Iedereen heeft ‘issues’, negatieve gevoelens die een open relatie onmogelijk maken. We zijn jaloers, bang voor concurrentie, en voelen angst om de partner te verliezen. Dat is niet zo vreemd, want het is heel menselijk om het gevoel te willen hebben dat je exclusief bent.

Vrije liefde is helemaal van deze tijd. Tegenwoordig is het ‘bon ton’ om naar parenclubs te gaan en te experimenteren met verschillende vormen van relaties. We zitten in een periode van ‘thrill seeking’, het leven moet een aaneenschakeling van adrenaline boosts zijn. Bijna niemand neemt de moeite om zichzelf af te vragen waar ze diep van binnen behoefte aan hebben.

Vaak zie je dat stelletjes na een langere periode van samenzijn behoefte krijgen om te gaan experimenteren. Ze weten niet goed hoe ze de spanning in hun relatie terug moeten krijgen, en denken dat op te lossen door een open relatie aan te gaan. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar het komt wel vaak voor maar één helft van het stel wil experimenteren. De ander geeft toe uit angst om de partner te verliezen, en dat is negen van de tien keer het begin van het einde. Dan steekt de jaloezie weer de kop op, en eindigt de relatie in een breuk.

Sex los van liefde: open communicatie is een voorwaarde

Ik ken stelletjes bij wie een open relatie wel werkt, maar dat lukt alleen als je van tevoren duidelijke afspraken maakt. Eerst vreemdgaan, en dan om de tafel gaan zitten werkt natuurlijk niet. Een parenclub kan een goed compromis zijn. Echte intimiteit bewaar je voor je partner, maar sex wordt met meerdere mensen gedeeld. Er zijn mensen die sex en liefde heel goed kunnen scheiden. Maar blijf met elkaar praten, en doe het alleen als je zelf de wens hebt om het uit te proberen.”

Herken je jezelf in dit artikel en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Almere ter attentie van Mathilda van Maaren.

Voor relatietherapie in Zuid-Holland werk ik samen met Psycholoog Leiden