Depressie

Ik voel me de laatste tijd angstig en depressief. Ben ik echt depressief? Wat zijn de kenmerken van een depressie?

Depressie­behandeling

bij Psycholoog Almere

Voor iemand die depressief is, ziet de wereld er anders uit dan voor de rest van ons. Het is somber, bleek en grauw. En het is bijna onmogelijk het anders te zien of te voelen. Als je depressief bent is alles gehuld in een doffe wolk. Je lichaam reageert op je gemoed. Je ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering vertragen.

Kan ik wel geholpen worden?

Jazeker. Om te beginnen kan ik je helpen inzicht te krijgen in wat een depressie precies is. Voor veel mensen is dat al heel waardevol en biedt het mogelijkheden zelf aan de slag te gaan. De therapie leert je op een constructievere manier om te gaan met het leven. Je leert onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke problemen en positieve doelen te stellen. Je leert om te gaan met stress, je gedrag af te stemmen op de omstandigheden en hoe je je thuis kan voelen in relaties.

De omgeving staat machteloos

Voor de omgeving is het moeilijk, zo niet onmogelijk om voor te stellen. Want er moet toch een sprankje hoop zijn, een beetje licht? Gezinsleden, vrienden, familie, ze proberen te helpen. Maar feitelijk zorgt elke goedbedoelde ‘Ah joh, kop op!’ ervoor dat de depressieve zich verder isoleert.
Logisch ook, je wil als partner toch dat je geliefde ziet wat jij ziet. Dat er mooie dingen zijn, dat er waardevolle momenten zijn dat het de moeite waard is om te leven. Het werkt averechts.

Apathie

Apathie is het gebrek aan (of zelfs de volledige afwezigheid van) emotie, motivatie of enthousiasme. Niet iedereen die depressief is, is meteen helemaal apathisch, maar het gevaar licht wel op de loer.

Waarom is iemand depressief?

Zoveel mensen als er zijn, zoveel aanleidingen zijn er. De wetenschap weet het niet precies. Tot nu toe lijkt het een combinatie van drie factoren: chemische, sociale en psychische omstandigheden.

– Chemisch

Soms zit het in de familie. Waarschijnlijk kom je er bij navraag snel achter dat het vaker voorkomt. Jullie maken een bepaald stofje in de hersenen onvoldoende aan. Maar ook medicijnen, hormonen, alcohol of bepaalde lichamelijke ziekten kunnen een depressie in de hand werken.

– Sociaal

Bijvoorbeeld een ingrijpende verandering zoals het verlies van een partner, een baan, kinderloosheid. Maar ook een verhuizing bijvoorbeeld kan aanleiding zijn voor een depressie. Het kan ook zijn dat de depressie pas na lange tijd komt.

– Psychisch

Je hebt in je leven leren omgaan met het leven. Met tegenslag, verlies, pijn, succes, ambitie enzovoort. Het kan dat je jezelf de verkeerde dingen aanleerde.

Heb je een (hulp)vraag?

Neem vrijblijvend contact op!

info@psycholoog-almere.nl

Bel 06 2880 1258 of stuur een whatsapp. Mocht mijn assistente Vaya niet meteen de telefoon kunnen beantwoorden, laat dan je naam en telefoonnummer achter. Zij belt je zo snel mogelijk terug.

Locaties
Filipijnenstraat 92, 1339 NX Almere-Buiten
RJH Fortuynstraat 83, 1019 WJ Amsterdam

AGB 90067803

8 + 5 =