Werkwijze relatietherapie

Hoe gaat relatietherapie in zijn werk bij Mathilda van Maaren

Wat houdt relatietherapie bij Psycholoog Almere in en hoe lang duurt deze? Kan een relatietherapeut ons ook helpen bij verdieping van onze relatie?

Eerste gesprek bij de relatietherapeut

De relatietherapie begint met een gesprek tussen jullie en mij. Daarin kunnen jullie precies vertellen waarom je bij me bent gekomen. Ik concentreer me in dat eerste gesprek op een aantal zaken. Jullie vraag natuurlijk, maar ik wil bijvoorbeeld ook graag zien hoe jullie samen zijn, hoe een typische ruzie tussen jullie er uit ziet. Ik zal jullie ook vragen of jullie deze therapie allebei willen, want we beginnen niks als een van jullie niet gemotiveerd is.

Ik zal jullie vooral op het hart willen drukken dat in jullie proces niet de één, noch de ander ‘de vijand’ is. Ook jullie samen niet. De echte boosdoener is jullie interactie.

Aparte gesprekken

Na een of twee afspraken zal ik met jullie afzonderlijk een afspraak maken. Wellicht zijn er wel zaken die je moeilijk in elkaars bijzijn vertelt. Zo kunnen jullie openhartiger spreken, ook over de verwachtingen van de behandeling. In deze sessies neem ik uitgebreid de tijd voor je om erachter te komen hoe het nu allemaal precies voelt voor jou. Hoe het zit met jullie vaste patronen en de verwijdering tussen jullie.

Hoe de ander het beleeft

De therapie die ik geef is niet gericht op inzicht, maar op ervaring. Natuurlijk kom je dingen te weten en leer je over jezelf, de ander en jullie relatie. Maar het belangrijkste is dat je merkt hoe het voelt. Dat je beleeft hoe de ander het beleeft. Op die manier wéét je het niet alleen, maar begrijp je het ook.

Ik laat jullie ervaren wat jullie patroon is en wat de onderliggende emoties daarbij zijn. In deze fase van de behandeling zal ik ook onderdelen uit de sessies apart van elkaar gebruiken om bepaalde momenten te benoemen. Maar ik zal jullie vooral uitdagen het zelf aan elkaar te vertellen, niet via mij.

Tot elkaar komen

Jullie vliegen elkaar inmiddels niet meer om de haverklap in de haren en kunnen in gesprekken al goed tot elkaar komen. De ervaring leert dat als we op dit punt aangekomen zijn er nog maar weinig terugval is. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Je ziet vaak in een relatie dat één zich meer terugtrekt dan de ander. Diegene zal ik op dit punt benaderen en meest kwetsbare emoties opzoeken. Met zijn drieën bespreken we die, en de gevoelens en verlangens die daarbij horen. Dat doen we uiteindelijk voor jullie afzonderlijk en jullie samen. We gaan dan ook aan de slag met de verwondingen van jullie relaties zelf. Wat hebben jullie elkaar aangedaan? Wat waren jullie verwachtingen? Wat was jullie liefde? We verkennen het en werken het allemaal door.

Afronden

Uiteindelijk kijken we terug naar jullie oorspronkelijke vragen. Je merkt dat het leeuwendeel weg is en dat de rest vrij oppervlakkig blijkt en makkelijk te regelen. Al met al zijn we 10 tot 15 sessies bezig om dit te bereiken.

Heb je een (hulp)vraag?

Neem vrijblijvend contact op!

info@psycholoog-almere.nl

Bel 06 2880 1258 of stuur een whatsapp. Mocht mijn assistente Vaya niet meteen de telefoon kunnen beantwoorden, laat dan je naam en telefoonnummer achter. Zij belt je zo snel mogelijk terug.

Locaties
Filipijnenstraat 92, 1339 NX Almere-Buiten
RJH Fortuynstraat 83, 1019 WJ Amsterdam

AGB 90067803

13 + 14 =