Trauma­verwerking

Wat is een trauma en hoe ontstaat het? Hoe kan Psycholoog Almere jou helpen bij het verwerken van jouw trauma en welke methode wordt daarbij gebruikt?

Trauma­verwerking

bij Psycholoog Almere

Je hebt iets meegemaakt wat je het liefste zou vergeten. Je probeert er niet over na te denken, je zoekt afleiding. Het leven gaat door en ze zeggen toch ‘de tijd heelt alle wonden’? Misschien was het je wel gelukt om er voor korte of lange tijd nauwelijks of helemaal niet mee bezig te zijn.

Met een knal terug in de ervaring

Je bent er een tijdje niet of minder mee bezig geweest, met die vervelende ervaring. Maar dan opeens, onaangekondigd, breekt het weer in alle hevigheid door. Je kunt het niet meer loslaten, je krijgt nachtmerries, het trauma stuurt je leven. En het is vreselijk. En je bent radeloos. Want je hebt het gevoel dat dit nooit meer ophoudt.

Door traumaverwerking weer bij jezelf komen

Bij traumaverwerking (Posttraumatische Stress Stoornis) gaan we opnieuw aan de slag met wat er is gebeurd. Je leert het in de ogen te kijken, een plek te geven en de gevoelens die erbij horen aan te gaan. Dat is in eerste instantie heel confronterend en ook echt wel even zwaar. Maar, we doen het samen en je zult merken dat je, door het nu nog één keer goed aan te gaan, snel verder kunt. Want na die eerste heftige sessies werken we weg van het trauma. Je komt stukje bij beetje weer bij jezelf.

Moet dat echt, herbeleven?

De herinnering zich heeft ‘verstop’ in jouw onbewuste geheugen. Vandaar ook dat je er misschien even geen of weinig last van had. Maar van daaruit kan het dus altijd weer de kop opsteken. Die herinnering moet eerst vanaf die onbewuste plek verplaatst worden naar een bewuste plek, om er bij te kunnen. Dat zijn die soms zware sessies in het begin.

Daarna zul je merken dat we er snel van weg gaan. We werken er mee, we werken er aan, we zoeken specifieke gevoelens nog eens op, maar je gaat niet meer die directe en volledige confrontatie aan. Dat is dan niet meer nodig.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ en is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een zeer heftige ervaring. Dit kan bijvoorbeeld een geweldsincident zijn, een verkeersongeluk of seksueel geweld.

Door middel van oogbewegingen ben je op hetzelfde moment bezig met het heden én het verleden. Dat is een erg succesvolle techniek gebleken om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder uitgebreide gesprekken en in een relatief korte tijd.

De eerste sessie is meestal heftig. Dan pakken we dat moment even stevig beet. Daarna werkt EMDR met positieve stappen weg van dat moment en zul je je snel meer ontspannen voelen in jouw situatie.

Loop er niet te lang alleen mee door

Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, er niet meer mee geconfronteerd worden. Misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn. Maar het zal nooit ‘vanzelf’ weg gaan. Dus zoek daar hulp bij!

Meer weten over EMDR?

Wil je meer weten over de EMDR methode, klik dan even door naar de vereniging EMDR Nederland.

Heb je een (hulp)vraag?

Neem vrijblijvend contact op!

info@psycholoog-almere.nl

Bel 06 2880 1258 of stuur een whatsapp. Mocht mijn assistente Vaya niet meteen de telefoon kunnen beantwoorden, laat dan je naam en telefoonnummer achter. Zij belt je zo snel mogelijk terug.

Locaties
Filipijnenstraat 92, 1339 NX Almere-Buiten
RJH Fortuynstraat 83, 1019 WJ Amsterdam

AGB 90067803

10 + 13 =